Open brief aan de Burgemeester

Geachte Burgemeester,

Beste Schepenen,

We kunnen niet lijdzaam blijven toezien.

Wat me in mijn pen doet kruipen is eerder banaal. Sedert enkele jaren viert Kampenhout mee carnaval. Een weekend lang is het gemeenteplein centrum van feest en zotternij. Dat moet zeker kunnen. Maar toen ik om mijn zondags ontbijt ging, was het wel even schrikken van het afval op straat. Alsof er nooit een zwerfvuilactie was geweest. Alsof zwerfvuil en statiegeld op drankverpakkingen het thema was van de carnavaleske spot. Alsof herbruikbare bekers alleen goed zijn voor andere steden en gemeenten die duurzaamheid wél normaal beginnen te vinden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, nu een goede zes maanden geleden, vonden jullie het een goed idee om uit te pakken met een verkiezingsprogramma vol goede voornemens voor een leefbaar Kampenhout. Met veel aandacht voor duurzaamheid, open ruimte, natuur, landbouw en milieu. We zouden daar vooral ‘samen werk’ van maken.

U won de verkiezingen. En wij keken en kijken uit naar de vervulling van de goede voornemens.

Tot de dag van vandaag is er weinig van te merken. Sta me toe enkele voorbeelden op te lijsten:

  1. De slipschool van de federale politie in het Hellebos is nog steeds actief ondanks het ontbreken van een vergunning voor deze activiteit in natuurgebied. De illegale kap van honderden bomen bleef zonder enig gevolg. Wij begrepen dat onze dienstdoende burgemeester de nodige stappen zou zetten in dit dossier. Nu blijkt dat die stappen richting doofpot werden gezet?
  2. De retailcluster aan Kampenhout-Sas op de site van de witloofveiling blijkt er ook te komen zonder een zwembad? Ik keek zonet nog eens naar een filmpje waar de kandidaat-burgemeester stellig zegt dat er alleen nieuwe gebouwen zullen komen op de veilingsite als er ook een zwembad wordt gebouwd. Nu blijkt dat het eigenlijk omgekeerd is: alleen als er nieuwe winkelruimten komen, zal er misschien een zwembad komen, en wegens samengaan met open-VLD zal er misschien ook een evenementenhal komen. De komst van een retailcluster met 17 of 18 grote winkelruimten zoals er al zeker 20 tot 30 op de steenweg richting Mechelen zijn gevestigd, zou een gemeentebestuur eerder zorgen moeten baren. Zeker wanneer je als bestuurder bezorgd bent om milieu, gezondheid, mobiliteit, verkeersveiligheid en ruimtelijke ordening. Maar in Kampenhout werkt het blijkbaar zo niet.
  3. De regularisering van een garage en servicepunt voor vrachtwagens in het centrum van Kampenhout. Waar andere bedrijven die zonevreemd gevestigd waren op grondgebied Kampenhout een nieuwe locatie vonden, bekijkt u hoe het Ruimtelijk uitvoeringsplan kan worden aangepast om het behoud van een grote garage te verzekeren nabij het centrum van Kampenhout. Dat idee vond ik in geen enkel verkiezingsprogramma terug. Maar die procedure loopt nog, u kan het dossier dus nog in de goede richting duwen.
  4. Veilig verkeer op grondgebied van Kampenhout. Ik begrijp dat verkeersveiligheid een stuk moeilijker wordt wanneer er twee gewestwegen dwars door de gemeente lopen. En gewestwegen worden beheerd door het gewest, niet door de gemeente. Dat is zeker zo. Maar kan je als gemeentebestuur lijdzaam toezien hoe het stilaan onmogelijk wordt om zonder de bescherming van verkeerslichten veilig de andere kant van de steenweg te bereiken? Dat ouders uit Ruisbeek hun kind met de wagen naar de Sporthal in de Zeypestraat brengen wegens te onveilig om er met de fiets naartoe te rijden? Dat een moeder uit Berg-Lelle haar zoon moet begeleiden om hem veilig naar de supermarkt aan de overkant van de steenweg te laten gaan? Kan je dan als Schepen en kandidate bij de verkiezingen voor het Vlaamse parlement zonder blikken of blozen beweren dat je alles deed voor veilige mobiliteit langs die gewestwegen? Hoeveel jaren zal het nog duren om de N26 die van Buken tot een stuk voorbij het Sas richting Mechelen op Kampenhouts grondgebied ligt moordstrookvrij te maken?

Er is werk op de plank.Veel werk. Er was goede hoop, u kreeg een ruime meerderheid om onze gemeente te besturen. Mensen kozen voor uw programma vol ‘samen’, vol van open ruimte, vol van duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid. Het moet misschien nog komen, maar de stappen die u nu zet zijn niet echt hoopvol te noemen. U kan niet verwachten dat we lijdzaam blijven toezien, daarvoor is de inzet te hoog.

Met vriendelijke groeten,

Erik Torbeyns            Machteld Soetemans            Wim Vanhaverbeke

voorzitter                  Gemeenteraadslid                 Gemeenteraadslid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.