Als een kind in een snoepwinkel…

Zopas liet burgemeester Leaerts aan het personeel van de gemeente en OCMW weten dat het kasteel van Bellingen het nieuwe gemeentehuis van Kampenhout zal worden. “Als gemeenteraadslid moest ik dit nieuws in de krant vernemen”, reageert Groen-raadslid Machteld Soetemans vol ongenoegen. “De burgemeester beslist dus zonder enig overleg over een aankoop van €2.000.000 ? Dat is grof en onbeschaamd ten opzichte van de gemeenteraad die op donderdag 24 oktober doorgaat en waar de aankoop van het gebouw nog moet worden goedgekeurd.”

Bij deze overhaaste aankoop stelt Groen Kampenhout heel wat vragen. Werd het gebouw door meer dan één onafhankelijke schatter geschat? Welke aanpassingen zijn er nodig om van het kasteel uit 1855 een performant en hedendaags gemeentehuis te maken? Wat met de toegankelijkheid? Wat met de energieprestatie van het gebouw? Hoe hoog wordt de kostprijs voor alle nodige aanpassingen? Of al die vragen een antwoord kregen voor er tot de aankoop werd beslist, is zeer twijfelachtig. Van een goede huisvader mag je dat nochtans verwachten. Van de burgemeester blijkbaar niet.

De huisvesting van de gemeentelijke diensten vormt al langer een probleem. Reeds in 2011 werd de ‘cartonnage’ achter de schepenzaal aangekocht met het oog op verbouwing en uitbreiding van het huidige gemeentehuis. Verder dan een aantal studies is men echter niet geraakt. Ook de gerenoveerde ‘oude pastorij’ tegenover het gemeentehuis wordt al jaren vernoemd als mogelijke uitbreiding voor gemeentelijke diensten. Het renovatiedossier sleept echter al tientallen jaren aan en is nog steeds niet afgerond…

“Na al die jaren zou een doordacht masterplan voor de inrichting van een hedendaags en performant gemeentehuis op zijn plaats zijn”, concludeert Groen-raadslid Wim Vanhaverbeke. “Mits een becijferd kostenplaatje kan de aankoop van het kasteel mogelijk deel uitmaken van zo’n plan. Dat dit eerst op de gemeenteraad wordt besproken, is voor Groen vanzelfsprekend. Nu worden gemeenteraad en bij uitbreiding alle Kampenhoutenaren voor een voldongen feit gesteld. Die manier van werken aanvaarden we niet.”

Voor Groen Kampenhout

Machteld Soetemans, fractieleidster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.