Groen vraagt afschaffing van de forfaitaire algemene belasting.

Donderdagavond 19 december bespreekt de Kampenhoutse gemeenteraad het beleidsplan voor de komende 6 jaren. In dat beleidsplan zet de meerderheid de actiepunten in de verf en wordt een schatting gemaakt van de uitgaven en de inkomsten die de uitvoering van de actiepunten moeten mogelijk maken.

De Groene raadsleden hebben bedenkingen bij het plan. ‘De plannen van het nieuwe bestuur overtuigen ons niet’, zegt fractieleidster Machteld Soetemans, ‘Veel geld gaat naar stenen en vastgoed, zoals de aankoop van een oud kasteel dat moet dienst doen als nieuw gemeentehuis, terwijl de burger in de kou blijft staan.’ Daarmee verwijst Soetemans ondermeer meer naar de forfaitaire algemene gemeentebelasting die wordt geheven. ‘Een bestuur dat kiest voor een écht sociaal beleid, maakt die belasting inkomensgerelateerd. Voor mensen die het moeilijker hebben zou dat een betekenisvolle lastenverlaging betekenen. Wij denken dat de meerderheid hier een kans laat liggen’.

‘We missen ook de klimaatambitie van onze gemeente. Welke acties zal het bestuur ondernemen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen? Gaan we nog 6 jaar de Kyotomobiel laten kamperen in de deelgemeenten of zetten we eindelijk verdere stappen? Hoe houden we Kampenhout landelijk en vooral: hoe werken we aan de leefbaarheid voor de inwoners van Kampenhout? In dit beleidsplan vinden we er weinig van terug.’ Vervolgt Soetemans.

Groen zal op de zitting vragen om het beleidsplan per actieplan  te bespreken en te stemmen. Dat laat toe om genuanceerde standpunten in te nemen en om dieper in te gaan op de keuze die de meerderheid heeft gemaakt. ‘Een beleidsplan dat richting geeft voor   jaar verdient een bespreking ten gronde. Democratie heeft alle belang bij uitwisseling van ideeën. Daar hebben wij een korte nachtrust voor over. Besluit Soetemans.’

Machteld Soetemans, Fractieleidster Groen Kampenhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.